Aramızda Dolaşan Tehlikelerden Haberdar Mısınız ?

Artık giderek daha yakımızda olan bir tehlike var, ”ŞİDDET”. Gün geçtikçe artan şiddet olayları, önleyici olmayan cezalarla göz ardı edilmeye devam ediliyor. Her yıl yüzlerce kadın ve çocuk şiddet kurbanı olarak yaşıyor ya da öldürülüyor. Ataerkil sistem  bu  yüzlerce kadın ve çocuğun canına mal olmaya devam ediyor. Toplumun görmezden geldiği ve medyanın popülerleştirdiği  tecavüzleri, tacizleri ve son yıllarda gerçekleşen kadın ve çocuk cinayetlerini araştırdık.

Her İki Kadından Biri Şiddet Görüyor

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’ de her iki kadından biri şiddet görüyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun son yedi yıl baz alınarak hazırladığı verilere göre, kadın cinayetleri artıyor. Kadınlara yönelik her türlü şiddetteki artış, kadınları toplumsal yaşamlarında sürekli bir korku çemberi içine hapsediyor. İş yerlerinde, okulda, sokakta neredeyse her yerde kadınlar tedirgin. İtirazların ve önlemlerin sönük kalması erkek şiddetini körüklerken, cezaların yetersiz oluşu artışın en önemli nedenlerinden. Olağanlaşan şiddetin getirdiği ölümler fazlalaştıkça, kadınların korkuları da  artıyor. Şiddetin ve cinayetlerin önünü  kesemeyen güvenlik ve yargı sistemi, çoğu zaman tepkilerin odağında. Kadincinayetleri.org sitesinin hazırladığı verilere göre; 2010 yılından bu yana 1964 kadın öldürüldü. 2010 yılında 248 kadın erkekler tarafından cinayete kurban gitti. 2011 yılında 230 kadın, 2012 yılında 182 kadın. Yıllar geçiyor, 2013 yılında 209,2014 yılında 266, 2015 283, 2016 261, 2017 yılında 285 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2018’in ilk ayında ise 28 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayata gözlerini yumdu. Rakamlarla ifadesi kolay bu verilerin korkutuculuğu ve cinayetlerin hız kesmeden devam etmesi alarm veren bir toplumsal soruna işaret ediyor.

Bahanemiz Var Hakim Bey

Katillerin ifadelerinden alınan bilgilere göre ise, cinayeti işleme nedeni olarak sundukları bahaneler düşündürücü. Basın yayın organlarında çoğu zaman ayrılmak isteyen ve erkelerin teklifini reddeden kadınların cinayetleri verildi. Ancak Kadın Cinayetleri Platformu’nun yaptığı araştırma gösteriyor ki işlenen cinayetlerin büyük bir çoğunluğunda neden bilinmiyor. Cinayet nedeni olarak kayıtlara geçen büyük bahane ise tartışma ve kavga olarak verildi. Zanlıların ifadelerinde verdikleri bahaneleri ele alınarak oluşturulan verilerde, aldatılma şüphesi ve erkeğin barışma isteğinin reddedilmesi de önemli bir yere sahip. Verilerde elde edilen en ilginç bilgilerden biri ise, erkeğin hizmet beklentisinin karşılanmaması, erkeğin ayrılma ve boşanma isteğinin reddedilmesi olarak belirlendi. Namus ve töre cinayetleri ise % 5,1’lik oranla  yer alıyor. % 2,4’lük oranla cinsel saldırı da cinayetlerin nedenleri arasında bulunuyor. Cinayetleri işledikten sonra zanlıların akıbeti de merak konusu. Cinayetleri işleyen zanlıların % 59,7’si yakalandı. % 4,6’sı intihar girişiminde bulunurken, % 17,6’lık kesimi ise cinayetleri işledikten sonra intihar etti. Zanlıların % 11,5’i ise teslim oldu.

Tanıdık Katiller

Araştırma sonuçlarına göre cinayete kurban giden kadınların ölümleri genel olarak en yakınlarındaki erkeklerden geldi. Cinayete kurban giden kadınların % 40,6’lık kesimini kocaları öldürdü. % 11,4’ünü ise erkek arkadaşları katletti. Tanıdıkları erkekler tarafından katledilen kadınların oranı ise % 8,3. Eşinden ayrılan kadınların eski kocaları da % 6.8’lik bir oran katiller arasında. Babaların ve erkek kardeşlerin katlettiği namus cinayeti kurbanı kadınlar ise oldukça fazla. Araştırma verilerinde  kadınların oğulları, damatları, üvey çocukları ve kayınpederleri dahil olmak üzere çoğu zaman başka yakınları tarafından da katledilmiş olması dikkat çekiyor.

Kadın Çocuk Farketmiyor

Türkiye’de ve dünyada pedofili son zamanlarda sıkça gündeme gelen konulardan biri. Ancak şimdiye kadar gündeme gelmemiş birçok pedofili vakası mevcut. Çocukların ve ergenlerin korkup aile bireyleri ile paylaşamadıkları birçok olay, durumun vehametini ortaya koyar nitelikte. Türk Psikiyatri Derneği’nin araştırmalarına göre istismar her yerde  ve istismarcıların çoğu sıklıkla yabancılar değil, çocuğun tanıdığı ve güvendiği erişkin ve genellikle erkek yakınları. Çocukların uğradığı saldırılardan ötürü açıklamaya korktukları ve bunun tekrardan saldırıya maruz kalmasına olanak sağladığı  belirtiliyor. Özellikle saldırganlara yönelik yapılan yakıştırmalar, suçluları hastalıklı olarak atfetmek doğru değil; araştırmalar gösteriyor ki saldırganlar çoğu zaman sıradan insanlar. “Cinsel saldırı suçlarının, toplumun erkek egemen kavrayış ve uygulamalarından soyutlanarak sadece cinselliğe indirgenip tıbbileştirilmesi, suçlunun masumlaştırılması riskini taşımaktadır” diyen araştırmaya göre, saldırganların yüzde altmışı mağdurun tanıdığı kişiler.

Her Yıl 8000 Çocuk İstismara Uğruyor

Türk Psikiyatri Derneği’nin araştırmalarına göre Türkiye’de her yıl ortalama 8000 çocuk istismara uğruyor. 2017 yılında gün yüzüne çıkabilen 387 çocuk istismara uğradı. Bu rakam bir kısmı. İstismar her yerde gerçekleşebilirken genel olarak kız çocukları daha fazla risk altında. Özellikle cezaevlerinde gerçekleşen tecavüzlere getirilmeyen önlemler çocukları daha fazla risk altına atıyor. Erkek çocuklarının kendi aralarında yaşanan cinsel saldırılar daoldukça sık rastlanılan durumlardan. Yaşanılan tecavüz ve tacizlerin açığa çıkmaması da tehlikeyi arttırıyor. Ebeveynlerin ve okulların çocuklarına vermedikleri cinsel eğitim çocukların daha çok istismara uğramasına neden oluyor.   Çocuklara yönelik cinsel saldırılarda araştırmaların az oluşu da toplumun konuya dikkatini yöneltmesini erteliyor.

Muhabir

Sumeyya Turan (Gaziantep) diğer haberleri  http://www.bolgemuhabirligi.com/artis-var-cozum-yok/