Batman’da Bir Sanat Evi “TOV”

Tarihin karanlık sayfalarından, günümüz dünyasına kadar süre gelen değişim ve dönüşümleri sanatsal eleştirileriyle sahneye taşıyan bir sanat evi: Tov. Yaklaşık beş yıl önce Batman’da İhsan Gümüşten, Özcan Güneş ve Rojbin Elban’ın birlikte kurdukları bir sanat evi. Tov Sanat Evi Kurucularından İhsan Gümüşten: “Tarihi sırtlayarak günümüz toplumlarının göz ardı edilen gerçeliklerini tiyatro hicvi ile seyircilerinin belleklerine kazıdıklarını ifade ederek “Dokun, hisset, yaşa!” ve “Motive ol, inan, paylaş” diyerek Tov Sanat Evi’ni kurduklarını söylüyor.

Burada en son amaçlarının bir oyuncu yaratmak olduğunu söyleyen Gümüşten, “Tov Sanat Evi (Tov Şano) 2013 yılında kuruldu. Şu anda 15 kişilik bir grup halinde oyunlar sahnelemekteyiz. Bizim burada en temel amacımız dokunabilmektir, oyuncu yaratmak değil. Eğitimlerimizi verirken, ünlü bir oyuncu yaratmayı vaat etmeyiz, ama iyi bir oyuncu olabileceklerini vaat edebiliriz ki bunun yolu da disiplinden ve çok çalışmaktan geçtiğini söyleriz. Buradaki en son amacımız bir oyuncu yaratmaktır” diye konuştu.

TOV Sanat Evi

Tov sanat evi, edebiyat, sinema, tiyatro, resim gibi birçok alan ile ilgili hem etkinlik hem de sanatsal çalışmalar yürütmektedir. Örneğin; Tov’da her ay tiyatro gösterisi, yazarlar ile imza ve söyleşi günleri yapılıyor. Bunun dışında tiyatro, gitar ve bağlama kursları veriliyor. “Bizim amacımız bireylere kendilerini ve toplumu hissetmelerini, kendi hayallerine ve toplumun hayallerine dokunabilmelerini sağlamak” diye aktarıyor Gümüşten.  Daha sonrasında ise konuşmasına şu şekilde devam ediyor, “Tiyatro alanında ve Tov olarak 15 kişiden 100 kişiye ulaşabilmek gibi bir hedefimiz yok. Ama dokunabileceğimiz insan sayısının milyonlara ulaşabilmesini istiyoruz. Burada gerekirse tek bile kalmaya hazırız yeter ki anlattıklarımız ile milyonlara dokunmuş olabilelim.

“Aslında Tarihimiz Unutuluyor”

Tov’un kendisine sahip çıkmak bireylerin kendi sanatlarına, gelenek, göreneklerine ve kendi öz benliklerine sahip çıkmasından geçer. Bu yüzden Tov kuruluş amacıyla değerlere sarılma odaklıdır. Ekonomi ve sermayenin yaratmış olduğu alt ve üst tabakayı aynı ortamda aynı duyguları birlikte paylaşmalarını sağlamaktayız diyerek sanatın bütünleştirici ve sınıfsal farklılıkları göz önünde bulundurmadığını anlatan Gümüşten, “Aslında tarihimiz unutuluyor ve< gerçeği bizlerde kendi tarihimiz adına kapsamlı araştırmalar gerçekleştirmiyoruz. Bu yüzden bizler de türkülerimiz, ezgilerimiz unutulmasın diye sanatsal ve kültürel değerlerimizi günümüz koşularına uygun şekilde modernize ederek gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz.” diyor

Şimdiye Kadar Sahnelenen Oyunlar

Deneysel performans çalışmaları da olan sahne oyunları, “Şîzo, Şaşîtî, Çeprast (sağ sol) Dîk û Mirîşk,(horuz ile tavuk) Çîrok,(hikaye) Ta û Derzî”(iplik iğne) her hafta farklı bir konuyu ele alarak sahneye taşınır. Bu oyunlar dışında sahnelenmeyen diğer salon oyunları ise şu şekildedir; “Deng(ses) Mahmutt ve Navber(içerik)” Ayrıca sokak etkinliklerinde sahnelenen isimsiz oyunlarının da olduğunu belirten Gümüşten, “Önemli birçok gün ve haftalarda sokak oyunlarında oynamaktayız” diyor.

Gümüşten konuşmasının sonunda, “Tov’un en temel amacı, dokunmak! Yaşama dokunmak, canlıya dokunmak, insana dokunmak, dokundukça empati kurmak, empati kurdukça hissetmek, hissettikçe sevmek; doğayı, insanlığı, yaşamı…” dedi.

Muhabir:

Adem Baran Fırat Üniversitesi, İletişim Fakültesi,Gazetecilik bölümü Öğrencisi