Kentsel Dönüşüm Mağdurları Muhataplarını Arıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziantep Ak Parti İl Kongresinde yaptığı konuşmada ”belediyelerin kentsel dönüşüm projelerini başarıyla yürüttüğünü takip ediyorum ” açıklamasından sonra, projenin başladığı mahallerden biri olan Aydınlar Mahallesi’nde halk, yetkililere sesini duyurmaya çalışıyor. Ramazan Demir aracılığıyla ulaştığımız mahalleli, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.    Gerek Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gerek Şehit Kamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıllıoğlu, daha önceden verdikleri beyanlara göre mahalle yetkilileri ile herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtirken, mahalleliler ise yetkili bir muhatap bulamadıklarını ifade ediyor.

Bir süre öncesinde bakanlık tarafından Aydınlar mahallesi riskli bölge ilan edildi. Yeraltı mağaraları üzerine kurulmuş olan Aydınlar Mahallesi’nin risk oluşturduğu bildirenbakanlık, burayı kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek riskli alan ilan edilen mahallelerde, dönüşüm, riskli alan statüsüne girmeyen bölgelere göre daha farklı ilerleyecek. Öncelikli olarak riskli alan ilan edilen sınırlar içindeki tüm yapıların tapu kayıtlarına şerh konulacak, mal sahiplerinin mülkleri üzerindeki tüm tassarrufları geçici olarak durdurulacak ve çoğunluk aranmadan yıkım kararı çıkartılacak. Ancak yıkım, hak sahipleri belirlendikten sonra yapılan anlaşmalar sonrası gerçekleşecek. Bu anlaşmalara yanaşmayanlara ise evlerini boşaltmaları için 60 gün ek süre verilecek, bu süre sonunda yapıların yıkımı ilgili birimler tarafından gerçekleşecek.

Kentsel Dönüşüm Mağdurları

Mahalle yetkililerinden Aliye Salar gözyaşları içerisinde; ”Ev kadınıyım, 9 çocuğum var. Biz toplam üç aile, 20 kişi üç katlı olan binada yaşıyoruz. Eşim beyin ameliyatı geçirdi. Kendim de şeker hastasıyım ve kanser tedavisi görüyorum. 20 yıldır bu mahallede oturuyorum. Müstakil evde çocuklarımla birlikte bu şekilde yaşamaya alıştım. TOKİ evlerinde yaşayamam. 17 yaşındaki torunum da böbrek hastası olduğu için böbrek nakli bekliyor. Doktor bizi Antalya’daki hastaneye sevk etti. Bu kadar sıkıntının içerisinde bir emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. Burdan çıkarsam bana verilen para bir arsa fiyatı bile değil. Ben bu üç aileyi bundan sonra nereye yerleştirebilirim?” diyerek mağduriyetini dile getirdi.

Bir başka mahalle yetkilisi olan Payam Kızılateş ”Dul ve beş yetimim ile birlikte kiracıyım. En büyük çocuğum 11 yaşında. Dördü okula gidiyor, en küçük çocuğum daha üç yaşında. Kendi kiramı dahimahallelinin yardımıyla  zor karşılıyorum. Evler yıkıldığında nereye gideceğim diye kara kara düşünüyorum, uyku uyuyamıyorum” dedi.

Her Sokaktan Bir Eve, Diğerlerinden Fazla Fiyat Biçildi

Dokuz çocuklu Dilber Demir ise, haneler için yapılan fiyatlandırmanın adil olmadığı görüşünde; ”26-27 yıldır bu mahallede oturuyorum. Evim iki katlı. İki katlı tapulu evime 165 bin lira fiyat biçildi. Yan komşumun 75 metrakarelik tek katlı evine 175 milyar fiyat biçildi. Böylelikle her sokakta bir eve diğerlerinden fazla para verilerek ev sahipleri ikna edildi. Evler boşaltıldı, boşaltılan evlere şüpheli kişiler geliyor, kalıyorlar. Mahallenin kadınları olarak bu durumdan çok tedirginiz.”

Mahalle bakkalı olan Cindi Çelik ”28 yıldır bu mahallede yaşıyorum. Bu mahallede yaşayanların çoğu, her yıl çocuklarıyla beraber yılın altı ayını Yozgat’ta, Manisa’da, Adana’da mevsimlik işlerde çalışarak bu evleri yaptılar. Şimdi 65-70 yaşında olan insanlar; ‘bu zorluklarla yaptığımız  evlerden çıkarırlarsa, bu yaştan sonra bize verdikleri parayla bırakın ev almayı, arsa bile alamayız’ diyorlar. Devlet burada güzel bir şeyler yapmak istiyorsa öncelikle bu insanları mağdur etmemesi lazım. Bu insanlara evlerinin değeri verilmezse, tekrar mevsimlik işçi olarak çadırlarda yaşamak zorunda kalacaklar. Mağdur olmamak için biz sesimizi başta Cumhurbaşkanı olmak üzere yetkililerin duymasını istiyoruz” dedi.

Muhatabımız Kim?

“Kamulaştırma ile riskli alan farklı şeyler Kamulaştırma, kamuoyunun yararınadır. Ya park yapılacak ya yol geçilecek. Bizim mahalle riskli alan diye geçiyor. Geçen yıl buraya etüt ve zemin tespiti yapıldı. Eğer riskli alan ise, 500 metre ötede 17 katlı TOKİ binalarının yapılmasına neden izin verildi? Mahalle yetkililerine ulaşan genel şikayet şu; mahalleli kiminle muhatap olacağını bilmiyor. Bilgi almak için gittiğimiz Kentsel Proje Merkezi’nde, biz de bilgi alacak bir muhatap bulamadık.”  diyen Mehmet Bozan sorunumuza bir an önce çözüm bulunsun dedi.

Ayrıca İpek Yolu’na sıfır kilometre mesafede olan mahalleden tramvay yolu geçtiğini ifade eden mahalle yetkilileri; “mahallenin değeri yükselince bizim evlerimize değerinin çok altında fiyat biçildi. Bunu kabul etmiyoruz. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesine yönelik çözüm üretmelerini istiyoruz.” diyor.

Muhabir: Sumeyya Turan- Bircan Demir

(Gaziantep)