Mülteci Hakları İçin Medya Ve Sivil Toplum El Ele

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen, Gazeteciler Cemiyeti ortaklığı ile İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) tarafından yürütülen Mülteci Hakları için Medya ve Sivil toplum İş Birliği Projesi’nin Adana etkinliği sivil toplum örgütü temsilcileri ve basın mensuplarının katılımı ile Adana Sheraton Otel’de gerçekleşti.

3,5 milyonu geçen sığınmacı sayısıyla Türkiye’nin en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda olması, konunun medya ayağının da önemini arttırıyor. Adana toplantısında mülteci hukuku, mültecilerle ilgili kavramların doğru kullanılması, görsellerin mültecilere zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi gibi konular tartışıldı ve güncel istatistiki bilgiler paylaşıldı. Toplantıya Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan katılan uzmanlar, Türkiye ile Avrupa Birliği İlişkileri ve Göçmen Anlaşması konusunu ele aldılar. Kızılay Kart’ın dağıtımında Türk Kızılayı ile iş birliği yapan Dünya Gıda Programı yetkilisi (WFB), projedeki son durumu basın mensuplarıyla paylaştı.

“Reddetmek Çözüm Değil”

Seminerde Gazeteciler Birliği Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı mülteci haberleri ve etiği konusuna dikkat çekerek şunları söyledi:”Suriyeli ve diğer Suriye sorunu nedeniyle uygulanan açık kapı siyasetiyle bu ülkeye yerleşen mültecilerin büyük bir oranı, bu ülkeyi yeni vatan yapmışlar ve yapacaklardır. Dil, kültür, etnik, yaşayış tarzı ve sair bir sürü sorunumuz var dahası da gelecek.Bütün bunları görüp, kabul edip, gerekli tedbirlerin alınması için hem siyasi iktidarları uyarmak, hem de toplumu hazırlamak sorumlu yayıncılığın bir gereğidir. Gazeteci miyiz? Siyasetçi mi? Elbetteki gazeteci olacağız. Çözmeye değil, etik ilkeleri çiğnemeden, tarafsızlığımıza zarar vermeden bu sorunları gündeme taşımaya, farkındalık yaratmaya çalışmalıyız.” dedi. Kanlı, haber diline de değinerek;”Mültecilerin ne kadarının bir gün ülkelerine geri döneceğini görebilmek mümkün olmasa da her şart altında çok büyük oranının yeni vatanının Türkiye olacağının idrakinde olunmalı ve entegrasyonun kolaylaşmasına yönelik faaliyetlere haberlerde daha fazla yer verilmelidir.” dedi.

Prof.Dr.AdnanGümüş:Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi

“Sorun Büyük! Belediyelere Büyük Görevler Düşüyor.”

Prof. Dr. Adnan Gümüş ise katılımcılara mültecilerle yaş ortalaması konut halkı, Adana’yı tercih etme sebepleri,kayıt veya geçici kimlik kartı durumları hakkında bilgi verdi.Mesai ve ücretlere de değinen Gümüş çocuk işçiliği tablosu üzerinden çocuklara yönelik hak ihlaline de vurgu yaptı. Gümüş:”Suriyeli sığınmacılar günde 7.5 TL ile hayatta kalmaya çalışıyor.Üç kişiden biri en az asgari ölçüt olan Tüik’in günlük 3.22 TL sınırının bile altında. Yani asgari ölçüte göre bile aç kalıyorlar. 5-17 yaş grubundaki çocukların % 80’ i okula gidemiyor Suriyeli sığınmacı sorunu her geçen gün daha da ağırlaşıyor.Sorunun altından Türkiye tek başına kalkamazsa da mevcut duruma yönelik algı ve yaklaşımı da çok sınırlı ve sıkıntılı bulunuyor. Sorunun ve hizmet üretiminin en merkezindeki belediyelerin bile tümden yok sayılması sığınmacılara yönelik yaklaşım ve politika eksikliğinin ve yanlışlığının bariz bir göstergesini oluşturuyor. Bu konuda belediyelere büyük görevler düşüyor.”dedi.

AB Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar,Yargı ve İç İşleri Bölümü Başkanı: Mıchael Rupp

Mıchael Rupp :”Bir Okul Yapılmışsa Bir Sene Sonra Yıkılmamasının Garantisi Verilmiştir.”

AB Delegasyonu temsilcisi Mıchael Rupp,mülteciler için0, tarafsız bir medyanın önemine dikkat çekti.”Mültecilerle ilgili haber yapılırken aslında onların hukuki durumuna yardımcı olunabilir. Türkiye’de ve diğer birçok ülkelerde nefret söylemi, kötü haber örneği ve bunları destekleyen politikalar var. Bunlar yok edilmeli. Bunun yerine, haber yaptığınızda kişilerin hikayelerine yer vermelisiniz. Ayrıcaev sahibi devletler eğitilmeli, mültecilerin yaşam realiteleri hakkında bize bilgi vermelidirler.” dedi. Rupp, katılımcıların “Avrupa bu konu ile ilgili bir şey yapmıyor” sorusuna ise; “Yaptıklarımızı anlatmak konusunda sıkıntılarımız büyük. Bu Avrupa Birliği’nin bir şey yapmadığı anlamına gelmiyor. birokul yapılmışsa, bir sene sonra yıkılmamasının garantisi verilmiştir.”dedi.

Didem Akan: World Food Program –BM Dünya Gıda Programı temsilcisi

SUY’la Sığınmacılar Desteklendi

Mültecilere verilen nakit yardımı sistemi ‘SUY Programı’nı ise Didem Akan katılımcılara aktardı.Suy Programı, ihtiyaç sahibi sığınmacı ailelerin gıda, kira, faturalar, ilaç ve kıyafet gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere nakit yardımı sistemini kullanır.SUY Programı tarafından desteklenen her aileye aylık kişi başı 120 TL (yaklaşık 32 dolar) yüklenen bir bankamatik kartı verilir. Sığınmacılar bu kartları ATMlerden para çekmek için kullanabilecekleri gibi mağazalarda alışveriş de yapabilmektedirler. Bu onlara seçme şansı verirken hayatlarına normallik getirmektedir. Program kapsamında yalnız yaşayan kadınlar, geçimi tek ebeveyn veya yaşlılar tarafından sağlanan engelli aile bireylerinin olduğu veya çocuk ve yaşlı bakıma yükümlülüğü olan ailelere öncelik verilmektedir. 2016 yılının sonunda başlatılan SUY Programı, bugün 1 milyondan fazla sığınmacıyı desteklemektedir.

Projenin uzun vadeli amaçlarından biri, mülteciler ve zorunlu göç hareketleriyle ilgili olarak İGAM ve benzeri ihtisas kurumlarıyla, değerli medya mensupları arasında sağlıklı bir iletişimin temellerini atmak. 2017 yılında başlayan ve 2019’a kadar sürecek olan projenin ilk medya STK buluşması Hatay’da gerçekleştirilmişti. Proje daha sonraki süreçte Ankara, İzmir, İstanbul, Gaziantep’te olmak üzere 6 ilde toplantılarla devam edecek.

Muhabir:

Pınar Kızıltaş (Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğrencisi.OHO 2017 Katılımcısı.)